Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

THE EFFECT OF BACTERIAL CELLULOSE ON THE PRODUCTIVITY OF MEDUSOMYCES GISEVII

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-2-77-85

Abstract

Using an artificially created model system, we have studied the role of bacterial cellulose in the activity of the symbiotic community of microorganisms Medusomyces gisevii. It was shown that during the cultivation of Medusomyces gisevii in all variants, in the presence and absence of bacterial cellulose (BC) in the culture medium, there was a decrease in pH and an increase in electrical conductivity values, the change of which was influenced by the nature of the nutrient medium extracts. The values of correlation coefficients in all variants were high and varied from -0.88 to -0.99. In the presence of BC there was a sharp decrease in pH and, accordingly, an increase in the electrical conductivity of the culture medium. The presence of BC contributed to the activation of the symbiotic community of microorganisms and manifested itself in a significant decrease in pH values by 22.0-24.3% and the increase in electrical conductivity by 106-169%. This effect is due to the fact that the presence of BC on the surface of the culture fluid promotes immobilization of microorganisms in the structure of the gel film, which ensures their availability to the nutrient substrate and the possibility of its further sequential conversion to acetic acid. The data obtained indicate that for the normal functioning of Medusomyces gisevii, bacterial cellulose is extremely necessary, which can serve as a consolidating matrix serving as a place of joint metabolic activity of various types of micro-organisms.

About the Authors

V. V. Rogozhin
Yakut State Agricultural Academy
Russian Federation


Y. V. Rogozhin
Yakut State Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Юркевич Д.И., Кутышенко В.П. Медузомицет (Чайный гриб): научная история, состав, особенности физиологии и метаболизма // Биофизика. 2002. N 6. С. 1116-1129.

2. Tabaii M.J., Emtiazi G. Comparison of bacterial cellulose production among different strains and fermented media // Applied food biotechnology. 2016. V. 3, N 1. P. 35-41.

3. Lin S.P., Calvar I.L., Catchmark J.M., Liu J.R., Demirci A., Cheng K.C. Biosynthesis, production and applications of bacterial cellulose // Cellulose. 2013. V. 20. P. 2191-2219.

4. Рогожин Ю.В., Рогожин В.В. Использование кондуктометрического метода для контроля за продуктивностью Medusomyces gisevii // Тр. XVI Междунар. научно-практич. конф. «Стратегические направления развития АПК стран СНГ». Барнаул, 2017. С. 518-520.

5. Даниелян Л.Т. Чайный гриб и его биологические особенности. М.: Медицина, 2005. 83 с.

6. Корчагина А.А. Альтернативное сырье для нитроцеллюлозы // Ползуновский вестник. 2016. Т. 1, N 4. С. 157-160.

7. Tokoh C., Takabe K., Sugiyama J., Fujita M. Cellulose synthesized by Acetobacter xylinum in the presence of plant cell wall polysaccharides // Cellulose. 2002. V. 9. P. 65-74.

8. Гостев В.В., Сидоренко С.В. Бактериальные биопленки и инфекции // Журнал инфектологии. 2010. Т. 2, N 3. С. 4-15.

9. Афиногенова А.Г. Даровская Е.Н. Микробные биопленки ран: состояние вопроса // Травматология и ортопедия России. 2011. N 3. С. 119-125.

10. Фролова А.В., Сенькович С.А., Плотникова Ф.В. Новые антимикробные агенты, способные разрушать матрикс биопленки // Вестник Смоленской государственной медицинской академии. 2015. Т. 14, N 1. С. 41-45.

11. Chao Y., Sugano Y.,·Shoda M. Bacterial cellulose production under oxygen-enriched air at different fructose concentrations in a 50-liter, internal-loop airlift reactor // Appl Microbiol Biotechnol. 2001. V. 55. P. 673-679.

12. Винник Ю.С., Маркелова Н.М., Шишацкая Е.И., Кузнецов М.Н., Прудникова С.В., Соловьева Н.С. Применение раневого покрытия на основе целлюлозы у больных с гнойными заболеваниями мягких тканей // Журнал Сибирского Федерального Университета. Серия Биология. 2016. N 9. С 121-128.

13. Зайнуллин Р.А. Кунакова Р.В., Гаделева Х.К., Данилова О.А., Никитина А.А. Влияние условий культивирования чайного гриба (Combucha) на его функциональные свойства в пищевых профилактических напитках // Известия вузов, химическая и пищевая биотехнология. 2010. N 4. С. 29-31.

14. Пат. 2526651 РФ. Способ производства пшеничного хлеба / Р.А. Федорова, В.М. Пономарева, О.В. Головинская. Опубл. 02.07.2014.


Review

For citations:


Rogozhin V.V., Rogozhin Y.V. THE EFFECT OF BACTERIAL CELLULOSE ON THE PRODUCTIVITY OF MEDUSOMYCES GISEVII. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(2):77-85. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-2-77-85

Views: 208


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)