Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

ТHE IMPROVING THE PRODUCTION TECHNOLOGY OF FRUIT- WHEY DRINKS

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-2-103-109

Abstract

Fruit- whey drinks - products on the basis of whole or restored whey. Presently, water from the central domestic water supply system is predominantly used for their in the production, which periodically does not meet the requirements for water for the food industry. Equilibrium data, kinetics and dynamics of sorption from aqueous solutions are essential for the development of adsorption technology of purifying drinking water. Complex of investigation of adsorption a phenol and chlorophenol by their compatibility in the presences from waters by activated carbon, are different by nature, structure, size specific gravity of surface was studied. Machinery of mass-transfer by adsorption of phenol and chlorophenol mixture was showed . The main adsorption and kinetic parameters was defined. A model for balance of process adsorption in mixture consist from range of study about equilibrium, kinetics and dynamics adsorption of phenol and chlorophenol in front of solution from water with activated carbon and calculation of engineering was suggested. The technology of adsorption purification drinking water was developed.

About the Authors

T. A. Кrasnovа
Kemerovo State University
Russian Federation


I. V. Timoshсhuk
Kemerovo State University
Russian Federation


N. A. Samoilova
Kemerovo State University
Russian Federation


J. S. Shulzhenko
Kemerovo State University
Russian Federation


References

1. Ji T., Haque Z. U. Cheddar whey processing and source: I. Effect on composition and functional properties of whey protein concentrates // International Journal of Food Science and Technology. 2003. 38. P. 453-461.

2. Granato D., Branco G.F., Nazzaro F., Cruz A.G., Faria J.A. Functional foods and nondairy probiotic food development: Trends, concepts, and products // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2010. N 9 (3). P. 292-302.

3. Храмцов А.Г., Жилина М.А, Нестеренко П.Г, Суюнчев О.А., Батдыев И.М. Напитки нового поколения из молочной сыворотки // Молочная промышленность. 2006. N 6. С. 87.

4. Храмцов А.Г., Василин С.В. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Продукты из обезжиренного молока, пахты и молочной сыворотки. С-Пб.: ГИОРД, 2004. 576 с.

5. Sato T., Yamamori H., Matsuda H. An estimation of safety of ozonation and chlorination of a water purification plant // Water Sci. Technol. 1992. N 9-11. pp. 2385-2388.

6. Neale P., Antony A., Bartkow M. Bioanalytical assessment of the formation of disinfection byproducts in a drinking water treatment plant // Environmental Science & Technology. 2012. V. 46, N 18. P. 10317-10325.

7. Villanueva C.M., Cantor K.P., Cordier S., Jaakkola J.J., King W.D., Lynch C.F. et al. Disinfection byproducts and bladder cancer: a pooled analysis // Epidemiology. 2004. V. 15, N 3. Р. 357-367.

8. Егорова Н.А., Букшук А.А., Красовский Г.Н. Гигиеническая оценка продуктов хлорирования питьевой воды с учетом множественности поступления в организм // Гигиена и санитария. 2013. N 2. С. 18-23.

9. Елдышев Ю.Н. В стране беда- питьевая вода // Экология и жизнь. 2008. N 9 (82). С. 19-23.

10. Гусева Т.В., Молчанова Я.П., Заика Е.А. Гидрохимические показатели состояния окружающей среды: Справ. материалы. М.: Форум: ИНФРА-М, 2007. 192 с.

11. Краснова Т.А., Горелкина А.К., Тимощук И.В., Шульженко Ю.С. К вопросу формирования качества напитков // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2015. N 6. С. 101-109.

12. Краснова Т.А., Тимощук И.В., Шульженко Ю.С. Влияние приоритетных загрязнителей воды на стойкость белков фруктово-сывороточных напитков // Известия вузов. Пищевая технология. 2015. N 4. С. 15-18.

13. Krasnova T.A., Timosсhuk I.V., Gorelkina A.K., Dugarjav J. The choice of sorbent for adsorption extraction of chloroform from drinking water // Foods and Raw materials. 2017. N 2. P. 189-196.

14. Лурье Ю.Ю. Аналитическая химия промышленных сточных вод. М.: Химия, 1984. С. 374.

15. Воробьева Т.В., Терлецкая А.В., Кущевская Н.Ф. Стандартные и унифицированные методы определения фенолов в природных и питьевых водах и основные направления их совершенствования // Химия и технология воды. 2007. Т. 29, N 4. С. 370-390.

16. Когановский А.М., Клименко Н.А., Левченко Т.М., Рода И.Г. Адсорбция органических веществ из воды. Л.: Химия, 1990. 256 с.


Review

For citations:


Кrasnovа T.A., Timoshсhuk I.V., Samoilova N.A., Shulzhenko J.S. ТHE IMPROVING THE PRODUCTION TECHNOLOGY OF FRUIT- WHEY DRINKS. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(2):103-109. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-2-103-109

Views: 231


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)