Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR OBTAINING LIPOSOMAL FORMS OF A CONCENTRATE OF POLYUNSATURATED FATTY ACIDS

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-1-80-88

Abstract

The research is concerned with optimization of conditions for obtaining liposomes with a concentrate of polyunsaturated fatty acids (PUFA). We obtained the concentrate from seal fat by method of complexing with urea. The analysis of the concentrate showed high essential PUFA content with a ratio of ω-6:ω-3 of 1,3:1. Via an experiment we detected an optimal proportion of PUFA concentrate and phospholipids for obtaining liposomes. We also identified the optimal period of liposomal structures storage. We studied the processes of lipid peroxidation in liposomes. We found out that during the process of storage the level of TBA-active substances in the products of lipid peroxidation did not rise. We identified the degree of PUFA concentrate inclusion in liposomes at 62.6 %. We defined the size of liposomes by method of turbidimetry. The average diameter of obtained liposomes is 99.54 nm.

About the Authors

E. V. Syngeeva
East-Siberian State University of Technology and Management
Russian Federation


G. P. Lamazhapova
East-Siberian State University of Technology and Management
Russian Federation


S. D. Zhamsaranova
East-Siberian State University of Technology and Management
Russian Federation


References

1. Гайковая Л.Б. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты: лабораторные методы в оценке их многофакторного действия // Обзоры по клинической фармакологии и лекарственной терапии. 2010. Т. 8, N 4. С. 4-14.

2. Говорин А.В., Филёв А.П. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты в лечении больных с сердечно-сосудистыми заболеваниями // Рациональная фармакотерапия в кардиологии. 2012. Т. 8, N 1. С. 95-102.

3. Akbarzaden A., Rogaie Rezaei-Sadabady, Soodabeh Davaran et al. Liposome: classification, preparation, and applications // Nanoscale Research Letters. 2013. V. 8. Р. 102-110. DOI: 10.1186/1556-276X-8-102

4. Jesorka A, Orwar O. Liposomes: Technologies and Analytical Applications // Annu. Rev. Anal. Chem. 2008. P. 801-32.

5. Mozafari M.R., Johnson C., Hatziantoniou S., Demetzos C. Nanoliposomes and their applications in food nanotechnology //Journal Liposome Research. 2008. V. 18, N. P. 309-327. DOI: 10.1080/08982100802465941

6. Пат. N 2308940, Российская Федерация, МПК A61K9/127, A61K39/10, A61K35/12. Способ получения липосом, обладающих иммунокорригирующим и гепатопротекторным действием / Г.П. Ламажапова, С.Д. Жамсаранова, А.В. Цыренжапов, С.М. Николаев; заявитель и патентообладатель ГОУ ВПО Восточно-Сибирский государственный технологический университет; заявл. 16.05. 2006, опубл. 27.10.2007.

7. Zhamsaranova S.D., Lamazhapova G.P., Syngeeva E.V. Development of a Method to produce a concentrate of polyunsaturated fatty acids // Biosciences Biotechnology Research Asia. 2014. V.11. Р. 59-64.

8. Fukuzawa K. Dynamics of lipid peroxidation and antioxidion of alpha-tocopherol in membranes // Journal of nutritional science and vitaminology. 2008. N 19 (8). Р. 491-505.

9. Безруков Д.А., Королева А.И., Каплун А.П., Ланцова А.В, Орлова О.Л. Оборотова Н.А. Оптимизация метода получения стерически стабилизированных термочувствительных липосом с активной загрузкой доксорубицином // Российский биотерапевтический журнал. 2006. Т. 5, N 4. С. 79-83.

10. Стальная И.Д. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты // Современные методы в биохимии. М., 1977. С. 66-68.

11. Берри Оттавей П. Обогащение пищевых продуктов и биологически активные добавки. СПб.: Профессия, 2010. 312 с.

12. Гладышев М.И. Незаменимые полиненасыщенные кислоты и их пищевые источники для человека // Журнал Сибирского федерального университета. Серия: Биология. 2012. Т. 5, N 4. С. 352-386.

13. Ламажапова Г.П., Жамсаранова С.Д., Сынгеева Э.В. Влияние липосом с концентратом полиненасыщенных жирных кислот на липидный профиль сыворотки крови экспериментальных животных // Вестник ВСГУТУ. 2015. N 1. С. 72-77.

14. Bangham A.D., Horne R.W. Negative Staining of Phospholipid sand their Structured Modification by Surfase Agentsas Observed in the Electron Microscope // J. Mol. Biol. 1964. V. 8. Р. 660-668.

15. Зенков Н.К., Ланкин В.З., Меньщикова Е.Б. Окислительный стресс. Биохимический и патофизиологический аспекты. М.: МАИК «Наука/Интерпериодика», 2001. 343 с.

16. Кленин, В.И., Щеголев С.Ю., Лаврушин В.И. Характеристические функции светорассеяния дисперсных систем. Саратов: Изд-во Сарат. ун-та, 1977. 176 с.

17. Koo O.M., Rubinstein I., Onyuksel H. Camptothecin in sterically stabilized phospholipid nano-micelles: a novel solvent pH change solubilization method // Journal of nanoscience and nanotechnology. 2006. V.6, N 9-10. P. 2996-3000.


Review

For citations:


Syngeeva E.V., Lamazhapova G.P., Zhamsaranova S.D. OPTIMIZATION OF CONDITIONS FOR OBTAINING LIPOSOMAL FORMS OF A CONCENTRATE OF POLYUNSATURATED FATTY ACIDS. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(1):80-88. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-1-80-88

Views: 306


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)