Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

OPTICAL PROPERTIES OF OIL EXTRACTS AND RESIDUES OF MEDICINAL AND AROMATIC HERBS

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-6-12

Abstract

The purpose of this work is to conduct a comparative study of attenuated total reflection infrared spectroscopy, diffuse-reflection electron spectroscopy and refractometry of the optical characteristics of a series of oil extracts, residues and dry-milled (<0,5 mm) aromatic and medicinal plant materials of different origin and anatomical localisation (roots, grass, flowers). Sunflower oil infusion was carried out in a water bath (90 °C) for one hour, followed by storage at room temperature for six months. For the studied series of extracts, the refractometry method allowed the linear dependency of the refractive index and iodine value to be obtained. This indicates that the extraction ability of the oil is determined not only by the fatty acid composition of the triglycerides of the samples, but also by the selectivity of the lipophilic components present in the extractant itself. The obtained data are consistent with the change in the intensity of the characteristic bands (320 nm) in the electronic spectra of extracts, residues and dry raw materials. The individual lipophilicity of oil extracts is confirmed by their IR spectra in the absorption region of C = C-bonds (1653 cm-1), valency (3008 cm-1) and deformation (722 cm-1) vibrations of the CH-groups with a double bond (CH = CH) when compared with the spectra of residues and dry raw materials.

About the Authors

A. P. Nechiporenko
University of Information Technologies, Mechanics and Optics (University ITMO)
Russian Federation


M. I. Melnikova
University of Information Technologies, Mechanics and Optics (University ITMO)
Russian Federation


U. Yu. Nechiporenko
University of Information Technologies, Mechanics and Optics (University ITMO)
Russian Federation


L. V. Plotnikova
University of Information Technologies, Mechanics and Optics (University ITMO)
Russian Federation


M. V. Uspenskaya
University of Information Technologies, Mechanics and Optics (University ITMO)
Russian Federation


References

1. Шиков А.Н., Макаров В.Г., Рыженков В.Е. Растительные масла и масляные экстракты. Технология, стандартизация, свойства. М.: Русский врач, 2004. 264 с.

2. Цинцадзе О.Е., Яичкин В.Н., Гулянов Ю.А., Каракулев В.В. Практикум по технологии производства растительных масел. Оренбург: Изд. центр ОГАУ, 2007. 100 с.

3. Паромчик И.И. Пряно-ароматические и лекарственные растения в технологиях получения биологически активных добавок и СО2-экстрактов // Мясная индустрия. 2009. N 3. С. 45-49.

4. Кулакова С.Н., Байков В.Г., Бессонов В.В., Нечаев А.П., Тарасова В.В. Особенности растительных масел и их роль в питании // Масложировая промышленность. 2009. N 3. С. 16-20.

5. Newel 1-McGloughlin M. Nutritionally Improved Agricultural Crops // Plant Physiol. 2008. V. 147. No. 3. P. 939-953.

6. Jicha G.A., Markesbery W.R. Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer´s disease // Clin Interv Aging. 2010. V. 5. P. 45-61.

7. Lauretani F., Bandmelli F., Benedetta B. Omega-6 and omega-3 fatty acids predict accelerated decline of peripheral nerve function in older persons // J. Neurol. 2007. V. 1. No. 7. P. 801-808.

8. Мизина П.Г. Фитопленки в фармации и медицине // Фармация. 2000. N 5. С. 38-40.

9. Глушенко Н.Н., Лобаева Т.А., Байтукалов Т.А., Богословская О.А., Ольховская И.П. Анализ показателей качества фитопрепаратов на основе жирных растительных масел // Фармация. 2005. N 3. С. 7-9.

10. Тринеева О.В., Сафонова Е.Ф. Сравнительная характеристика pастительных масел и масляных экстрактров, применяемых в фармации // Химия растительного сырья. 2013. N 4. С 77-82.

11. Корсун В.Ф., Трескунов К.А., Корсун Е.В., Мицконас А. Лекарственные растения в онкологии. СПб.: ЭКО-Вектор, 2017. 432 с.

12. Вязьмин С.Ю., Рябухин Д.С., Васильев А.В. Электронная спектроскопия органических соединений. СПб.: Изд-во СПбЛТА, 2011. 143 с.

13. Плотникова Л.В., Нечипоренко А.П., Орехова С.М., Плотников П.П., Ишевский А.Л. Исследование мышечной ткани животного происхождения методами спектроскопии отражения // Оптика и спектроскопия. 2017. Т. 122. N 6. С. 1051-1054.

14. Тарасевич Б.Н. ИК-спектры основных классов органических соединений. Справочные материалы. М.: Изд-во МГУ, 2012. 55 с.

15. Преч Э., Бюльманн Ф., Аффольтер К. Определение строения органических соединений. Таблицы спектральных данных / пер. с англ. Б.Н. Тарасевича. M.: Бином. Лаборатория знаний, 2006. 440 c.

16. Stuart B. H. Infrared Spectroscopy: Fundamentals and Applications. N.-Y.: Wiley, 2004. 42 p.


Review

For citations:


Nechiporenko A.P., Melnikova M.I., Nechiporenko U.Yu., Plotnikova L.V., Uspenskaya M.V. OPTICAL PROPERTIES OF OIL EXTRACTS AND RESIDUES OF MEDICINAL AND AROMATIC HERBS. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(4):6-12. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-6-12

Views: 277


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)