Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

COMBINED TECHNOLOGIES FOR FOOD PRESERVATION USING BIOLOGICAL BARRIERS

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-166-173

Abstract

In this work, we investigate a combined effect of bioprotective cultures and inert gas packaging on the preservation of semi-finished vegetable products under the conditions of standard refrigerated storage. For the preparation of semi-finished vegetable products, fruits of red and yellow bell pep-per, zucchini and eggplant, as well as celery stalks and Iceberg lettuce heads were used. These products were packaged using a flat multilayer film PA/adhesive/PE and a combined film material PET/A1/PE (Lyon company, Russia), along with food gas mixtures Biogon ®NC20 and Biogon ®NC40 (Linde Gas, Russia). Microbial single-strain preparations produced by Chr. Hansen (Den-mark) were used as biobarrier cultures. Technological recommendations for treating semi-finished vegetable products by a suspension of bioprotective cultures, which are resistant to the inert gas media of Biogon ® NC40, are presented. The products were packaged in a gas-barrier film using a mixture of Biogon ® NC40. The as-packaged semi-finished products were stored in a refrigeration chamber at a temperature not exceeding 4 ± 2 °C. The effect of the modified gas media of Biogon ® NC40 and Biogon ® NC20 on the viability of Lactobacillus sakei, Pediococcus acidilactici surva-tus, Lactobacillus and Leuconostoc carnosum cultures was studied. A mixture of Biogon NC40 and Lactobacillus sakei is found to be optimal for preserving the quality of semi-finished pepper, egg-plant and zucchini. Iceberg lettuce is best preserved using Leuconostoc carnosum. The proposed method for the bio-preservation of semi-finished vegetable products has been introduced into production in the Russian company 'Velikoross' (St.-Petersburg).

About the Authors

J. G. Bazarnova
Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University
Russian Federation


J. V. Sepiashvili
Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University
Russian Federation


V. G. Gnilitsky
Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University
Russian Federation


A. A. Grebenyuk
LLC "Velicoross»
Russian Federation


References

1. Дриль А.А. Исследование влияния технологии вакуумирования на качество полуфабрикатов из растительного сырья // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2015. N 10. С. 105-112.

2. Mchugh T.H., Huxsoll C.C., Krochta J.M. Permeability Properties of Fruit Puree Edible Films // Journal of Food Science. 2001. V. 61, N 1. P. 88-91.

3. Advances in Fruit Processing Technologies. Rodriges S., Fernandes F.А.N (Eds). Taylor & Francis Groop, LLC CRC Press is an imprint of Taylor & Francis Groop, an Informa business. 2012, 459 р.

4. Гнилицкий В.Г., Шепиашвили Ю.В., Гребенюк А.А., Барсукова Н.В., Базарнова Ю.Г. Применение барьерных биотехнологий при производстве кулинарной продукции: материалы научной конференции с международным участием «Неделя науки СПбПУ». Высшая школа биотехнологии и пищевых технологий (Санкт-Петербург, 13-19 ноября 2017 г.). СПб.: Изд-во Санкт-Петербургского политехнического университета Петра Великого, 2017. С. 122-125.

5. Durango A.M., Soares N.F.F., Andrade N.J. Microbiological evaluation of an edibleantimicrobial coating on minimally processed carrots // Food Control. 2006. V. 17, No. 5. P. 336.

6. Vinderola С., Reinheimer J. Enumeration of Lactobacillus casei in thepresence of L. acidophilus, bifidobacteria and lactic starter bacteria infermented dairy products // International Dairy Journal. 2000. No. 10. P. 271-275.

7. Стеле P. Срок годности пищевых продуктов. Расчет и испытание. М.: Профессия, 2008. 484 c.

8. Нестеренко В.В., Ящук В.М. Полимерные упаковочные пленки в пищевой промышленности // Бизнес. Образование. Право. Вестник Волгоградского института бизнеса. Серия: Бизнес. 2008. N 5. С. 157-160.

9. Руденский О.В., Рыбак О.П. Инновационная цивилизация XXI века: конвергенция и синергия NBIC-технологий. Тенденции и прогнозы 2015-2030 // Информационно-аналитический бюл-летень ЦИСН. 2010. N 3. С. 3-87.

10. Шепиашвили Ю.В., Базарнова Ю.Г. Барьерные свойства мультиштаммовых биозащитных культур в охлажденных рыбных полуфабрикатах с добавками пшеничной клетчатки и лактулозы: материалы научной конференции с международным участием «Неделя науки СПБПУ». Лучшие доклады (Санкт-Петербург, 14-19 ноября 2016 г.). СПб.: Изд-во Санкт-Петербургского политехнического университет Петра Великого, 2016. С. 442-446.

11. Корж А.П., Базарнова Ю.Г. Экспертиза качества колбасных оболочек // Все о мясе. 2016. N 3. С. 50-55.

12. Беляев С.А. Микробиология: учеб. пособие. СПб.: Лань П, 2016. 496 c. / Belyaev S.A. Microbiology: tutorial. St-Peterburg: Lan' P, 2016, 496 p


Review

For citations:


Bazarnova J.G., Sepiashvili J.V., Gnilitsky V.G., Grebenyuk A.A. COMBINED TECHNOLOGIES FOR FOOD PRESERVATION USING BIOLOGICAL BARRIERS. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(4):166-173. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-166-173

Views: 261


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)