Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

CANNED PASTE MEAT WITH ADDITION OF VEGETABLE OILS MIX

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-2-151-156

Abstract

The aim of the research was to assess the qualitative parameters of canned paste meat containing mix of vegetable oils: pumpkin and mustard. The oils were included at a stage of forcemeat drawing up in various ratios. The organoleptic, physicochemical and microbiological indexes of canned meat, made with oil mix introduction are defined. A content of fat-soluble vitamin in the test and control samples of canned food was also ascertained. The results of the research show that oil mix addition doesn't worsen functional characteristics of canned meat and allow using oils as additive to meat raw materials in the formulations of canned meat. Oil containing canned meat meets microbiological standards. Oil mixture insert enlarges A and E vitamins amount without other indicators change for the worse.

About the Authors

O. A. Nikonova
Volgograd State Technical University
Russian Federation


E. V. Karpenko
Volgograd State Technical University
Russian Federation


E. A. Selezneva
Volgograd State Technical University
Russian Federation


References

1. Берзегова А. А. Значение липидов для организма человека // Новые технологии. 2007. N 4. С. 153-156.

2. Боровик Т. Э., Грибакин С. Г., Скворцова В. А. Длинноцепочечные полиненасыщенные жирные кислоты и их роль в детском питании. Обзор литературы // Вопросы современной педиатрии. 2012. Т 11, N 4. С. 21-28.

3. Ивановская М. А., Мирошниченко В. А. Рыбин В. Г. Дефицит жирорастворимых витаминов и развитие сопутствующих заболеваний при язвенной болезни 12-перстной кишки у детей и подростков // Тихоокеанский медицинский журнал. 2009. N 4 (38). С. 59-62.

4. Watrous M. Major changes in food and beverage during //Meat + poultry. 2016. N 4. P. 151-154.

5. Никитина И. Л., Каронова Т. Л., Гринева Е. Н. Дефицит витамина D и здоровье // Артериальная гипертензия. 2010. Т. 16, N 3. С. 277-281.

6. Clyma K. Top 20 food trends for 2017 DEC // Meat and poultry. 2016. N 9. P. 22-25.

7. Filho G. C. S. Microbiological characteristics of quality vegetable proteins in the course receiving substitutes of meat // Hal. J. Food Sci. 2005. N 3. P. 269-283.

8. Ларичева К. Н. Мясные консервы для гурманов // Современные наукоемкие технологии. 2010. N 3. С. 21.

9. Трофимова Т. А. Обогащение биологическими нутриентами и разработка рецептуры консервов для детского питания с использованием растительных компонентов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2014. N 4 (48). С. 70-71.

10. Карпенко Е. В., Злобина З. Ю., Гришин В. С. Эффективность применения в технологии мясных изделий нута: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвященная памяти В. М. Горбатова. 2016. N 1. С. 159-161.

11. Никонова О. А., Нелепов Ю. Н., Селезнева Е. А. Использование смеси масел при производстве мясных консервов // Сб. ст. по итогам I заочной междунар. науч.-практ. конф. Российский экономический ун-т им. Г.В. Плеханова. Саратов, 2016. С. 143-147.


Review

For citations:


Nikonova O.A., Karpenko E.V., Selezneva E.A. CANNED PASTE MEAT WITH ADDITION OF VEGETABLE OILS MIX. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(2):151-156. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-2-151-156

Views: 210


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)