THE RESEARCH COMPONENT COMPOSITION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CRANBERRY JUICE
https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-3-19-26
Abstract
About the Authors
E. A. BystrovaRussian Federation
E. V. Alexeenko
Russian Federation
References
1. Тюкавкина Н.А., Зурабян С.Э., Белобородов В.Л. Органическая химия. В 2-х кн. Кн. 2: Специальный курс // Под ред. Н.А. Тюкавкиной. М.: Дрофа, 2008. 592 с.
2. Изосимова И.В. Научно-практические основы рационального использования ягод брусники (Vaccinium vitis - idaеa L) и клюквы (Охусоссus polustris). Красноярск, 2004. 27 с.
3. Жогова А.А. Идентификация и количественное определение основных биологически активных веществ травы пустырника с помощью ВЭЖХ-масс-спектрометрии // Химико-фармацевтический журнал. 2014. Т. 48, N 7. С. 54-59.
4. Шобингер У. Фруктовые и овощные соки: научные основы и технологии / Пер. с нем. под общим науч. ред. А.Ю. Колеснова, Н.Ф. Берестеня и А.В. Орещенко. СПб: Профессия, 2004. 640 с.
5. Тутельян В.А., Лашнева Н.В. Биологически активные вещества растительного происхождения. Фенольные кислоты: распространенность, пищевые источники, биодоступность // Вопросы питания. 2008. Т. 77, N 1. С. 4-19.
6. Un J.J. Antihyperglicemic and antioxidant properties of caffeic acid in dB / db mice // J. of Pharmacol and Exper. Therapeutics. 2006. V. 318, N 2. Р. 476-483.
7. NaKatani N. Identification, quantitative determination and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunes domestica L). // J. Agric. Food Chem. 2000. V. 48. Р. 5512-5516.
8. Левицкий А.П. Хлорогеновая кислота: биохимия и физиология // Микробиология и биотехнология. 2010. N 2. С. 6-20.
9. Leitzmann M.F., Stampfer M.J., Willet W.C., et al. Coffee cutake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women // Gastroenterology. 2002. V. 123, N 6. P. 1823-1830.
10. Bondet V. Determination of antioxidativa activies of berries // Lebensm. Wiss. u. Technol. 1997. V. 30. Р. 609-615.
Review
For citations:
Bystrova E.A., Alexeenko E.V. THE RESEARCH COMPONENT COMPOSITION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CRANBERRY JUICE. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(3):19-26. (In Russ.) https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-3-19-26