Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

FOR THE CALCULATION PROCESS OF MASS TRANSFER IN THE «SOLUTION + PRODUCT»

Abstract

Processes of enrichment of products of plant origin in liquids with dissolved they target substances type sucrose, salt, etc. widespread in the processing industries. When this processed in solutions products as components of the solid phase systems vary in shape and size, concentration in solution, etc.However, quantitative analysis of processing products, these factors are taken into account is not enough. This article describes an example of calculation of the sucrose crystallization in vacuum apparatus. To validate physical-mathematical model of tasks as a geometric object model research-sucrose crystal-ball. Analyzing task based on approximate method was received convenient for numerical analysis of sucrose concentration dependence of the radius and the processing time of the product. As a means of quantitative analysis of numerical experiment was used.This experiment revealed the adequacy of the results of the physical-mathematical modelling of parameters of a real process of crystallization. Received an important theoretical and practical evaluation of time product enrichment of the target substance by relative to limit processing time period of the product.

About the Authors

E. V. Semеnov
Moscow State University of technology and management named K.G. Razumovsky (FKU)
Russian Federation


A. A. Slavyanskiy
Moscow State University of technology and management named K.G. Razumovsky (FKU)
Russian Federation


S. A. Мakarova
Moscow State University of technology and management named K.G. Razumovsky (FKU)
Russian Federation


References

1. Силин П.М. Технология сахара. Изд. 2-е, перераб. и доп. М.: Пищевая промышленность, 1967. 626 с.

2. Михатова Г.Н., Каганов И.Н. Расчет продуктов сахарного производства. М: Пищевая промышленность, 1973. 160 с.

3. Сапронов А.Р. Технология сахарного производства 2 изд., испр. и доп. М: Колос, 1999. 496 с.

4. Семенов Е.В., Славянский А.А., Ильина В.В. К расчету периода кристаллизации сахарозы в вакуум-аппарате // Хранение и переработка сельхозсырья. 2004. N 12. С. 23-25.

5. Гнездилова А.И., Шевчук В.Б. Кинетика массовой кристаллизации лактозы в пересыщенных водных растворах: сб. тр. конф. Вологодской государственной молочнохозяйственной академии им. Н.В. Верещагина. 2005. С. 43-46.

6. Громковский А.И., Последова Ю.И., Бражников Н.Н. Оптимальный режим уваривания утфеля I продукта // Сахар. 2008. N 8. С. 54-56.

7. Виноградова Ю.В., Гнездилова А.И. Влияние пересыщения, интенсивности перемешивания и температуры на кинетику массовой кристаллизации лактозы: сб. тр. конф. Вологодской государственной молочнохозяйственной академии им. Н.В. Верещагина. 2009. С. 18-24.

8. Mantovani G. Growth and morphology of sucrose crystal // Int. Sugar J. 1991. V. 93. N 1106. P. 23-32.

9. Lin L., Siguan G., Bing L. Study on the hydrodynamic problems in the crystal growth from solution // J.S. China Univ. Technol. Natur. Sci. 1996. V. 24. N 6. P. 25-29.

10. Grimsey I.M., Herrington T.M. The formation of inclusions in sucrose crystals // Int. Sugar J. 1994. V. 96, N 1152. P. 504-514.

11. Семенов Е.В., Славянский А.А., Сергеева Е.А. Щитова Т.А. Особенности диффузионного процесса кристаллизации сахарозы // Сахар. 2013. N 3. С. 46-50.

12. Кошляков Н.С., Глинер Э.Б., Смирнов М.М. Основные дифференциальные уравнения математической физики. М.: ГИФМЛ, 1962. 767 с.

13. Лыков А.В. Теория теплопроводности. М.: Высш. шк., 1967. 600 с.


Review

For citations:


Semеnov E.V., Slavyanskiy A.A., Мakarova S.A. FOR THE CALCULATION PROCESS OF MASS TRANSFER IN THE «SOLUTION + PRODUCT». Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(3):161-168. (In Russ.)

Views: 179


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)