Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

INVESTIGATION OF DYNAMICS OF INVERTASE ACTIVITY DURING THE BIOTRANSFORMATION OF MULTICOMPONENT CARBOHYDRATE SUBSTRATES BY ASPERGILLUS NIGER MICROMYCETE

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-4-58-66

Abstract

The micromycete strain Aspergillus niger VKPM F-719 (B-3), a citric acid producer, can be used to synthesise hydrolytic enzymes by a deep cultivation method on multicomponent carbohydrate substrates. The purpose of this work was to study the dynamics of invertase activity during the cultivation of the Aspergillus niger B-3 strain on glucose and starch hydrolysates. The object of the study was to investigate the use of the Aspergillus niger B-3 micromycete strain, to synthesise citric acid and invertase. Fermentation was carried out periodically using concentrated media technology. Glucose and starch hydrolysates were used as a carbohydrate substrate, with ammonium nitrate acting as a source of nitrogen. Aspergillus niger B-3 fungus strain has the ability to synthesise enzymes with invertase activity when cultivated on glucose and starch hydrolysates. The data obtained can be applied in further studies to develop a technology for the production of citric acid and invertase in a single biotechnological process.

About the Authors

A. A. Printseva
Saint-Petersburg national research University of information technologies, mechanics and optics; Saint-Petersburg national research University of information technologies, mechanics and optics
Russian Federation


N. Yu. Sharova
Saint-Petersburg national research University of information technologies, mechanics and optics; Saint-Petersburg national research University of information technologies, mechanics and optics
Russian Federation


T. V. Vybornova
All-Russian Research Institute for food additives
Russian Federation


A. R. Yushkauskaite
All-Russian Research Institute for food additives
Russian Federation


P. A. Cherenova
All-Russian Research Institute for food additives
Russian Federation


References

1. Кулев Д.Х. Техническое регулирование пищевых ингредиентов на едином экономическом пространстве // Контроль качества продукции. 2014. N 8. С. 27-35.

2. Неверова О.А., Гореликова Г.А., Позняковский В.М. Пищевая биотехнология продуктов из сырья растительного происхождения. Новосибирск: Сибирское университетское издательство, 2007. 416 с.

3. Грачева И.М., Кривова А.Ю. Технология ферментных препаратов. М.: Изд-во «Элевар», 2000. 512 с.

4. Haq I., Ali S., Aslam A., Qadeer M. A. Characterization of a Saccharomyces cerevisiae mutant with enhanced production of β-D-fructofuranosidase // Biores. Technol. 2008. V. 99(1). P. 7-12.

5. Haq I., Ali S. Invertase production from a hyperproducing Saccharomyces cerevisiae strain Isolated from dates // Pak. J. Bot. 2005. V. 37(3). P. 749-759.

6. Flores-Gallegos A. C., Castillo-Reyes F., Lafuente C. B., Loyola-Licea J. C., ReyesValdés M. H., Aguilar C. N., Rodríguez Herrera R. Invertase production by Aspergillus and Penicillium and equencing of an inv gene fragment // Micología Aplicada Internacional. 2012, V. 24, N 1, pp. 1-10.

7. Островский Д.И., Рязанов Е.М., Бубнов А.В. Способ получения препарата инвертазы для гидролиза сахарозы. Пат. РФ, N. 2157844, 2000.

8. Шарова Н.Ю. Способ получения лимонной кислоты и комплекса кислотостабильных амилолитических ферментов. Пат. РФ, N. 2294371, 2007.

9. Шарова Н.Ю., Позднякова Т.А., Выборнова Т.В., Кулев Д.Х. Способ получения лимонной кислоты, альфа-амилазы и глюкоамилазы. Пат. РФ, N 2366712, 2009.

10. Шарова Н.Ю. Синтез инвертазы штаммами микромицета Aspergillus niger - продуцентами лимонной кислоты // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2016. N 1 (16). C. 60-67.

11. Красикова Н.В., Никифорова Т.А., Галкин А.В., Финько В.М. Штамм гриба Aspergillus niger - продуцент лимонной кислоты. Пат. РФ, N 2088658, 1997.

12. Выборнова Т.В., Никифорова Т.А., Комов В.П., Пиотровский Л.Б., Думпис М.А., Литасова Е.В. Способ получения лимонной кислоты. Пат. РФ, N 2428481, 2011.

13. Шарова Н.Ю. Способ получения лимонной кислоты и комплекса кислотостабильных амилолитических ферментов. Пат. РФ, N 2294371, 2007.

14. Мушникова Л.Н., Никифорова Т. А., Шарова Н. Ю., Позднякова Т. А. Физико-химический и микробиологический состав углеводсодержащего сырья - субстрата для биосинтеза лимонной кислоты // Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. N 7. С. 7-9.

15. Рухлядева А.П., Полыгалина Г.В. Методы определения активности гидролитических ферментов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. 288 с.

16. Смирнов В.А. Пищевые кислоты (лимонная, молочная, винная). М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1983. 264 с.

17. Alegre A. C. P., Moraes Polizeli M. L.T., Terenzi H. F., Jorge J. A., Guimarães L. H. S. Production of thermostable invertase by Aspergillus caespitosus under submerged or solid state fermentation using agroindustrial residues as carbon source // Brazilian Journal of Microbiology. 2009. V. 40. P. 612-662.

18. Guimaraes L.H.S., Somera A.F., Terenzi H.F., Polizeli M.L.T.M., Jorge J.A. Production of β-fructofuranosidases by Aspergillus niveus using agroindustrail residues as carbon sources: characterization of an intracellular enzyme accumulated in the presence of glucose // Process Biochemistry. 2009, V. 44. P. 237-241.


Review

For citations:


Printseva A.A., Sharova N.Yu., Vybornova T.V., Yushkauskaite A.R., Cherenova P.A. INVESTIGATION OF DYNAMICS OF INVERTASE ACTIVITY DURING THE BIOTRANSFORMATION OF MULTICOMPONENT CARBOHYDRATE SUBSTRATES BY ASPERGILLUS NIGER MICROMYCETE. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(4):58-66. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-4-58-66

Views: 217


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)