Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

IMPROVEMENT OF GRAPE JUICE PRODUCTION TECHNOLOGY FOR BABY FOOD

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-1-168-175

Abstract

The aim of the work is to improve the grape juice production technology for baby food. The authors have shown that the use of microwave EMF to improve traditional technology is promisisng. The comparative analysis of pasteurization regimes for traditional and advanced technologies is given. The results showed that the advanced technology produced juice is better in quality than the traditional technology made juice. The proposed method enables shortening of a heat sterilization mode, heat energy savings and improving the quality of the finished product.

About the Authors

E. F. Azadova
Dagestan State Technical University
Russian Federation


E. M. Radzhabova
Dagestan State Technical University
Russian Federation


M. E. Akhmedov
Dagestan State Technical University
Russian Federation


A. F. Demirova
Dagestan State Technical University
Russian Federation


References

1. Пат. N 2344729, Российская Федерация, МПК А 23 L 3/04. Устройство для подогрева плодов и овощей в банках / М.Э. Ахмедов, Т.А. Исмаилов. заявл. 09.07.2007. опубл. 27.01.09. Бюл.N 3. 3 с.

2. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Ахмедова М.М. Использование СВЧ-энергии для интенсификации тепловой стерилизации компотов//Хранение и переработка сельхозсырья.2013.N5.С.27-29.

3. Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Мукаилов М.Д., Атаева А.У. Применение инновационных технологий в пищевой промышленности для повышения эффективности тепловой стерилизации консервов// Проблемы развития АПК региона. 2013. N 2 (14). С. 53-56.

4. Демирова А.Ф. Совершенствование технологии производства консервов путем повышения начальной среднеобъемной температуры продукта // Известия вузов. Пищевая технология. 2011. N 4. С. 44-46.

5. Демирова А.Ф. Принципы создания высокоэффективных энергосберегающих технологических процессов производства консервов // Известия вузов. Пищевая технология. 2011. N 5-6. С. 60-62.

6. Исмаилов Т.А., Ахмедов М.Э., Демирова А.Ф., Рахманова М.М., Ахмедов Н.М. Новый способ интенсификации тепловой стерилизации консервов и устройство для его осуществления // Известия вузов. Пищевая технология. 2010. N 2-3. С.89-91.

7. Карташова Л.В., Николаева М.А., Печникова Е.Н. Товароведение продовольственных товаров растительного происхождения. М.: Деловая литература, 2004.816 с.

8. Столянов А.В., Кайченов А.В., Маслов А.А., Власов А.В., Ерещко В.В. Применение моделирования режимов тепловой стерилизации для улучшения показателей качества консервной продукции //Вестник Мурманского государственного технического университета. 2015. Т. 18, N1.C. 110-116.

9. Флауменбаум Б.Л. Основы консервирования пищевых продуктов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982.


Review

For citations:


Azadova E.F., Radzhabova E.M., Akhmedov M.E., Demirova A.F. IMPROVEMENT OF GRAPE JUICE PRODUCTION TECHNOLOGY FOR BABY FOOD. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(1):168-175. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-1-168-175

Views: 293


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)