Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

COMMODITY QUALITY OF FROZEN BERRIES OF RED CURRANT GROWN IN THE NOVOSIBIRSK REGION

https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-2-150-156

Abstract

Currently, fast freeze is a topical form of conservation, which allows preserving the nutritional value of food. Qualitative characteristics of the fast-frozen berries of the red currant growing in the Novosibirsk region are investigated at different temperature conditions in the course of storage. It was found that the freezing process has insignificant impact on organoleptic properties and chemical composition of berries. Storage of the fast-frozen berries (in brushes) in case of two modes of storage (minus 18 and minus 12 Celsius degree, in case of relative humidity of air of 90-95%) based on researches of the chemical composition, organoleptic and microbiological indicators authentically showed the best safety of products respectively 9 and 3 months.

About the Authors

O. V. Golub
Siberian University of Consumer Cooperation
Russian Federation


N. I. Davydenko
Kemerovo Institute of Food Science and Technology (University)
Russian Federation


E. V. Tyapkina
Siberian University of Consumer Cooperation
Russian Federation


References

1. Короткий И.А. Исследование влияния режимов замораживания и низкотемпературного хранения на качественные показатели ягод черной смородины // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2008. N 2. С. 291-294.

2. Улчибекова Н.А., Мукаилов М.Д. Микробиологическая и токсикологическая оценка быстрозамороженной земляники // Хранение и переработка сельхозсырья. 2013. N 12. С. 35-37.

3. Цветкова Е.Э., Скиданова М.А., Биньковская О.В. Изменение химического состава ягод черной смородины в процессе быстрого замораживания // Приоритетные направления развития науки и образования. 2016. N 2 (9). С. 112-114.

4. Lee J., Durst R.W., Wrolstad R.E. Impact of Juice Processing on Blueberry Anthocyanins and Polyphenolics: Comparison of Two Pretreatments //Journal of Food Science. 2002. V. 67(5). Р. 1660-1667. DOI: 10.1111/j.1365-2621.2002.tb08701.x

5. Rickman J.C., Barrett D.M., Bruhn C.M. Review nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds //Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007. V. 87. Р. 930-944. DOI: 10.1002/jsfa.2825

6. Reno M.J., Prado M.E.T., de Resende J.V. Microstructural changes of frozen strawberries submitted to pre-treatments with additives and vacuum impregnation // Food Science and Technology (Campinas). 2011. V. 31, N 1. Р. 247-256. DOI: 10.1590/S0101-20612011000100038

7. Бжецева Н.Р. Дегустационная оценка свежих плодов смородины черной и красной // Новые технологии. 2010. N 1. С. 112-114.

8. Жбанова, Е.В. Биохимическая оценка сортов смородины красной в условиях ЦЧР. Плодоводство и ягодоводство России. 2013. Т. 37, N 1. С. 146-152.

9. Мясищева Н.В., Артемова Е.Н. Влияние замораживания и хранения на пищевую ценность ягод красной смородины // Вопросы питания. 2011. Т. 80, N 4. С. 42-46.

10. Сазонова, И.Д. Оценка сортов смородины красной по химическому составу плодов и качеству замороженной продукции // Вестник Брянской государственной сельскохозяйственной академии. 2015. N 4. С. 8-10.


Review

For citations:


Golub O.V., Davydenko N.I., Tyapkina E.V. COMMODITY QUALITY OF FROZEN BERRIES OF RED CURRANT GROWN IN THE NOVOSIBIRSK REGION. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(2):157-163. (In Russ.) https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-2-150-156

Views: 198


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)