Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

SUBSTANTIATION OF PROCESSING METHODS OF WILD-GROWING RAW MATERIALS FOR THE PRODUCTION OF PYTHONPYTHON

https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-4-102-109

Abstract

The aim of the research is to define parameters for extraction of fruit and medicinal and technical raw materials and assessment of the nutritional value of the obtained extracts. The main objects of study were selected: Chinese Magnolia vine, Actinidia kolomikta, Eleutherococcus senticosus, Rhodiola rosea, aralia Manchu, plantain, cranberries. The optimal parameters of extraction: duration - 40 h, temperature 400C, the hydraulic module of 1:10. In the result of determined physico-chemical characteristics of the obtained extracts. The obtained results show that inclusion of extract in the beverage composition in an amount of 10-20 % will provide 25 % of the daily requirement of vitamin C when one-time consumption of 250 cm3 of the drink.

About the Author

N. V. Babii
Amur State University
Russian Federation


References

1. Авалиани, С.Л. Окружающая среда. Оценка риска для здоровья (мировой опыт). М., 1996. 159 с.

2. Агаджанян Н.А., Сусликов В.Л. Эколого-биохимические факторы и здоровье человека // Экология человека. 2002. N 1. С. 3-5.

3. Бакланов П.Я., Касьянов В.Л., Качур А.Н. Основные экологические проблемы Дальнего Востока России и направления их решения // Вестник ДВО РАН. 2003. N 5. С.109-118.

4. Тутельян В.А. Биологически активные добавки к пище как неотъемлемый элемент оптимального питания // Вестник Санкт-Петербургской государственной медицинской академии И.И. Мечникова. 2001. № 1(2). С. 5-9.

5. Hollman P. C H.,Katan M.B. Dietary Flavonoids: intake health effects and bioavailability// Food Chem. Toxicol., 1999, 37(9-10), p. 937-942.

6. Marborne J.B., Mabry T.J. The flavonoids/ New York: Charmon and Hall., 1975. 1200 P.

7. Помозова В.А. Технология слабоалкогольных напитков: теоретические и практические аспекты. Кемерово, 2002. 152 с.

8. Беспалов, В.В. Взгляд в будущее безалкогольных напитков // Пиво и напитки. 2004. N 1. С. 54.

9. Исаева В.С., Иванова Т.В., Свергуненко С.Л. Каждому времени - свои напитки // Пиво и напитки. - 2003. № 3. с. 38-41.

10. Platzman, A. Functional foods: figuring out the facts. Food Product Design. 1999. N 9. P. 32-62.


Review

For citations:


Babii N.V. SUBSTANTIATION OF PROCESSING METHODS OF WILD-GROWING RAW MATERIALS FOR THE PRODUCTION OF PYTHONPYTHON. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(4):102-109. (In Russ.) https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-4-102-109

Views: 378


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)