Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

SODIUM SELENITE AS AN INTENSIFIER IN THE MALTING OF BREWING BARLEY

https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-67-73

Abstract

There is little scientific data on the use of sodium selenite, a mineral form of selenium, as an intensifier of malting. Therefore, this work is aimed at investigating the possibility of using sodium selenite in accelerating the malting process. To this end, barley of the Acha variety was soaked in an aqueous sodium selenite solution. The malt was obtained using the air-irrigation soaking method, with the barley being germinated in a laboratory-based malting plant. During the experiment, the degree of soaking and the temperature of the grain layer were varied. Under various conditions of barley soaking and germination, the maximum amylolytic activity of the malt was observed on the 4th day of germination. The addition of sodium selenite led to the accumulation of amylases on the 3rd day of germination. Based on the experimental data and mathematical modelling, the maximum amylolytic activity of the malt, when a sodium selenite aqueous solution with a concentration of 0.033 mg / l was used, was established. The amylolytic activity of the malt obtained by soaking barley grain with sodium selenite was shown to be 1.5 times higher than that in the reference sample. Thus, our studies have shown that sodium selenite can be used as an intensifier of the malting process.

About the Authors

T. V. Katsurba

Russian Federation


S. N. Evstaf'ev

Russian Federation


V. K. Frantenko

Russian Federation


A. I. Demina

Russian Federation


References

1. Кунце В. Технология солода и пива. СПб.: Профессия, 2011. 912 с.

2. Нарцисс Л.Н. Пивоварение. Т.1. Технология солодоращения / Пер. с нем. под общ. ред. Г.А. Ермолаевой, Е.Ф. Шаненко. СПб.: Профессия, 2007. 584 с.

3. Меледина Т.В. Сырье и вспомогательные материалы в пивоварении. СПб.: Профессия, 2003. 304 с.

4. Гребенщиков В.Ю., Дмитриев Н.Н. Влияние агрохимических средств на урожайность ячменя в условиях лесостепи Приангарья на светло-серой лесной почве // Бюллетень Всероссийского институт удобрений и агропочвоведения. 2003. N 117. С. 28-30.

5. Пузырева А.Ю., Гребенщиков В.Ю., Гайда В.К. Анализ влияния агроэкологических факторов на урожайность ячменя в Иркутской области // Вестник Иркутского государственного технического университета. 2013. N 11. С. 35-37.

6. Тихонов Н.И. Производство пивоваренного ячменя - одна из ключевых проблем развития пивоваренной отрасли // Агро XXI. 2008. N 10-12. С. 8-9.

7. Пат. 2283861 РФ, МПК С12С.1/02. Способ обработки зерна ячменя пивоваренных сортов при производстве солода / Ю.И. Кретова, И.Ю. Поторко. N 2562152. Заявл. 24.05.2005; Опубл. 20.09.2006.

8. Давыденко Н.И. Формирование качества пшеницы с повышенным содержанием селена в региональных условиях // Техника и технология пищевых производств. 2012. N 4. С. 25-27.

9. Долгодворова А.П., Воронина Л.П. Влияние селеновых удобрений на рост и развитие ярового ячменя // Питание растений. 2012. N 3. С. 15-19.

10. Грачев Ю.П., Плаксина Ю.М. Математические методы планирования эксперимента. М.: ДеЛи принт, 2005. 296 c.


Review

For citations:


Katsurba T.V., Evstaf'ev S.N., Frantenko V.K., Demina A.I. SODIUM SELENITE AS AN INTENSIFIER IN THE MALTING OF BREWING BARLEY. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(1):67-73. (In Russ.) https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-67-73

Views: 196


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)