Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

PHYTASE PRODUCED BY ASPERGILLUS NIGER AS A POTENTIAL FOOD MICRO-INGREDIENT

https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-82-91

Abstract

This research sets out to study the activity of the phytase enzyme synthesized by the Aspergillus niger L-4 fungus strain in sucrose-mineral medium and to determine optimal conditions for culturing this strain, under which the greatest amount of the phytase enzyme can be synthesized. The possibility of obtaining the phytase enzyme as an additional target product of microbiological synthesis is investigated. The activity of the phytase synthesized by the Aspergillus niger L-4 micromycete is studied by the colorimetric method. This method is based on the determination of inorganic phosphates (PO4) that form as a result of the phytase enzyme action on the sodium phytate substrate (sodium salt of phytic acid): under standard conditions the phosphates react with the vanadium-molybdenum reagent to yield a phosphor vanadium molybdenum complex of yellow colour. As a result of the fermentation of the Aspergillus niger L-4 strain into citric acid in a sucrose-mineral medium, the maximum activity of phytase in native solution constituted 68.75 units/cm3 for the inoculated mycelium aged 24 and 48 hours, at different volumes of inoculated mycelium (15 and 20%, respectively) and a temperature of 29 ºC. The maximum activity of phytase in the mycelial mass reached 60.50 units/g for the inoculated mycelium aged 36 and 48 h, at different volumes of inoculated mycelium (15 and 20%, respectively) and a temperature of 29 ºC. The results can be used for the development of a method for obtaining two food micro-ingredients - citric acid and phytase - in a single biotechnological process.

About the Authors

N. M. Musta Ogly

Russian Federation


N. Yu. Sharova

Russian Federation


A. R. Yushkauskaite

Russian Federation


References

1. Редкозубов О. Фитаза. Что изменилось за последние 15 лет // Комбикорма. 2014. N 12. С. 71-74.

2. Никифорова Т.А., Шарова Н.Ю., Губасова Т.Н. Биотехнология и производство пищевых добавок // Хранение и переработка сельхозсырья. 2014. N 8. С. 24-26.

3. Балабан Н.П., Сулейманова А.Д., Валеева Л.Р., Шакиров Е.В., Шарипова М.Р. Структурные особенности и механизм катализа β-пропеллерных фитаз бацилл (Обзор) // Биохимия. 2016. Т. 81, N 8. С. 1011-1015.

4. Cosgrove D.J., Irving. G.C.J. Inositol Phosphates: Their Chemistry, Biochemistry and Physiology (Studies in Organic Chemistry). Amsterdam: Elsevier, 1980. P. 204.

5. Cheryan M. Phytic acid interactions in food systems // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 1980. N 13 (4). P. 297-305. https://doi.org/10.1080/10408398009527293

6. Salunkhe DK, Jadhav SJ, Kadam SS, Chavan JK Chemical, biochemical, and biological significance of polyphenols in cereals and legumes // Advances in Food Research. 1982. N 28. P. 1-92. https://doi.org/10.1080/10408398209527350

7. Невский А.А., Дремучева Г.Ф., Бессонова Н.Г. Технологические свойства ферментного препарата с фитазной активностью в производстве хлебобулочных изделий из пшеничной муки // Тр. 8 междунар. научно-практ. конф. «Приоритетные направления развития науки и образования». Чебоксары, 2016. С. 216-217.

8. Шарова Н.Ю., Сафронова В.И. Генетическая паспортизация штамма Aspergillus niger Л-4 - промышленного продуцента лимонной кислоты с помощью геномного AFLP-фингер-принтинга // Сельскохозяйственная биология. 2016. Т. 51, N 2. С. 204-212.

9. Пат. N 2294371, Российская Федерация. Способ получения лимонной кислоты и комплекса кислотостабильных амилолитических ферментов / Н.Ю. Шарова. 2007.

10. Пат. N 2366712, Российская Федерация. Способ получения лимонной кислоты, альфа-амилазы и глюкоамилазы / Н.Ю. Шарова, Т.А. Позднякова, Т.В. Выборнова, Д.Х. Кулев. 2009.

11. Пат. N 2088658, Российская Федерация. Штамм гриба Aspergillus niger - продуцент лимонной кислоты / Н.В. Красикова, Т.А. Никифорова, А.В. Галкин, В.М. Финько. 1997.

12. Пат. N 2428481, Российская Федерация. Способ получения лимонной кислоты / Т.В. Выборнова, Т.А. Никифорова, В.П. Комов, Л.Б. Пиотровский, М.А. Думпис, Е.В. Литасова. 2011.

13. Пат. N 975799, Российская Федерация. Штамм гриба Aspergillus niger Л-4 - продуцент лимонной кислоты / В.П. Ермакова, Е.Я. Щербакова, И.М. Василинец, В.М. Финько, Т.Н. Шушкевич. 1982.

14. Муста О.Н., Шарова Н.Ю. Фитаза Aspergillus niger - продуцента лимонной кислоты как потенциальный пищевой микроингредиент // Сб. докл. 7 межд. научно-техн. конф.«Казахстан - холод 2017». Алматы, 2017. С. 174-176.


Review

For citations:


Musta Ogly N.M., Sharova N.Yu., Yushkauskaite A.R. PHYTASE PRODUCED BY ASPERGILLUS NIGER AS A POTENTIAL FOOD MICRO-INGREDIENT. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(1):82-91. (In Russ.) https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-82-91

Views: 260


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)