Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

INFLUENCE OF DIFFERENT TYPES OF TREATMENT ON THE OPTICAL PROPERTIES OF MUSCLE TISSUE OF ANIMAL ORIGIN

https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-3-84-91

Abstract

A comparative study of the effect of successive aqueous, salt and alkaline extractions on the spectral characteristics of the surface of ground pork muscle tissue and its main components was per-formed using attenuated total reflectance IR spectroscopy (ATR - IR) and electron spectroscopy of diffuse reflectance (ESDR). It is shown that, unlike IR spectroscopy, which is a method of group analysis of functional groups, the ESDR method makes it possible to test the component composition of complex biomaterials - proteins, lipids, carbohydrates. The high resolution, sensitivity and informativity of the method are determined by the discrete-ness of electron excitation energies of oxygen lone pairs present in carbonyl groups. These carbonyl groups are found in almost all materials of biologic tissue components, although belonging to their different types - sarcoplasm, muscle fibre as well as stroma and its proteins.

About the Authors

L. V. Plotnikova
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


A. P. Nechiporenko
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


S. M. Orekhova
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


M. V. Uspenskaya
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


P. P. Plotnikov
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


A. L. Ishevskiy
University of Information technologies, Mechanics and Optics
Russian Federation


References

1. Соколов А.А. Физико-химические и биохимические основы технологии мясопродуктов. М.: Пищевая промышленность, 1965. 489 с.

2. Антипова Л.В., Жеребцов Н.А. Биохимия мяса и мясных продуктов. Воронеж: Изд-во Воронежского ун-та, 1991. 183 с.

3. Рогожин В.В. Биохимия мышц и мяса. СПб.: ГИОРД, 2009. 237 с.

4. Антипова Л.В., Глотова И.А, Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. М.: Колос, 2001. 376 с.

5. Тарасевич Б.Н. ИК-спектры основных классов органических соединений. Справочные материалы. М.: МГУ, 2012. 55 с.

6. Миронов В.А., Янковский С.А. Спектроскопия в органической химии. М.: Химия, 1995. 232 с.

7. Ranasinghesagara J, Nath TM, Wells SJ, Weaver AD, Gerrard DE, Yao G. Imaging optical diffuse reflectance in beef muscles for tenderness prediction // Meat Sci. 2010. V. 84, N 3. P. 413-421.

8. Muñoz Morales A.A., Vázquez Y., Montiel S. Retrieving. The optical parameters of biological tissues using diffusereflectance spectroscopy and Fourier series expansions. I. theory and application. Biomed. Opt. Express. 2012. V. 3, N 10. P. 2395-2404.

9. Orehova S., Nechiporenko U., Vasileva I., Nechiporenko A. Ethanol effect on the radiolysis of pork muscle tissue. // 6th Baltic Conference оn Food Science and Technology «Innovations for food science and production». «Foodbalt 2011». Latvia, Jelgava, May 5-6, 2011. P. 177-181.

10. Орехова С.М., Нечипоренко А.П. Радуризация мышечной ткани свинины // ЭНЖ. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2014, N 1. Режим доступа: http://processes.open-mechanics.com.

11. Орехова С.М., Нечипоренко А.П. Влияние обработки этанолом мышечной ткани свинины на оптические характеристики мышечного волокна // Известия вузов. Серия «Пищевая технология». 2013, N 4. С. 16-18.

12. Нечипоренко А.П. Донорно-акцепторные свойства поверхности твердофазных систем. Индикаторный метод. СПб.: Лань, 2016. 284 с.

13. Демченко А.П. Ультрафиолетовая спектрофотометрия и структура белков. Киев: Наукова думка, 1981. 208 с.

14. Элиас П.С., Кохен А. Дж. Радиационная химия основных компонентов пищевых продуктов / Пер. с англ. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. 221 с.

15. Свердлова О.В. Электронные спектры в органической химии. Л.: Химия, 1985. 248 с.

16. Базарнова Ю.Г., Бурова Т.Е., Марченко В.И., Смелик В.А., Третьяков Н.А. Биохимические основы переработки и хранения сырья животного происхождения. СПб.: Проспект науки, 2011. 192 с.


Review

For citations:


Plotnikova L.V., Nechiporenko A.P., Orekhova S.M., Uspenskaya M.V., Plotnikov P.P., Ishevskiy A.L. INFLUENCE OF DIFFERENT TYPES OF TREATMENT ON THE OPTICAL PROPERTIES OF MUSCLE TISSUE OF ANIMAL ORIGIN. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2017;7(3):84-91. (In Russ.) https://doi.org/ 10.21285/2227-2925-2017-7-3-84-91

Views: 205


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)