Preview

Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology

Advanced search

INVESTIGATION OF THE ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF JUICE PROCESSING BY-PRODUCTS FOR USE AS INGREDIENTS FOR THE ENRICHMENT OF FOOD PRODUCTS

https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-51-58

Abstract

This paper is aimed at investigating the antimicrobial and antioxidant properties of dried cranberry and cowberry extracts, as well as assessing the possibility for cranberry extract to be used in the production of biscuits having antioxidant attributes. By-products from berry processing contain biologically active substances, such as phenolic compounds and benzoic acid, the extraction and concentration of which allowed dried berry extracts to be obtained for further use as possible functional ingredients. The radical binding and Fe2+-chelating ability of the extracts and their antimicrobial action towards Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes are determined. The possibility for dried extracts obtained from berry processing by-products to be used in the production of sugar-containing biscuits of increased biological value is investigated. The level of antioxidants in the experimental sample is shown to exceed that of the control sample by 5.2 times, proving the extract to be an effective ingredient in the production of confectionery and other food products.

About the Authors

N. D. Zambulaeva

Russian Federation


S. D. Zhamsaranova

Russian Federation


References

1. Маковецкая Е.Ю. Изучение связанных полифенолов травы зверобоя // Химико-фармацевтический журнал. 2000. N 2. С. 55-56.

2. Изосимова И.В., Иванова Г.В., Сергачева О.М. Использование экологически чистого вторичного растительного сырья в производстве паштетов // Тр. IV Международного симпозиума «Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования». М., 2001. Т. 3. С. 469-471.

3. Пат. N 2012117932, Российская Федерация Кексы пониженной калорийности / О.Я. Кольман, Г.В. Иванова, Н.В. Цугленок. 2013.

4. Пат. N 2012118185, Российская Федерация. Мармеладно-ягодные массы / О.Я. Кольман, Г.В. Иванова, Н.В. Цугленок. 2013.

5. Кольман О.Я., Иванова Г.В. Способы консервирования вторичного сырья дикорастущих ягод брусники и клюквы // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. 2013. N 5. С. 218-223.

6. Жамсаранова С.Д, Замбулаева Н.Д. Анализ и оптимизация технологического процесса извлечения фенольных соединений из выжимок ягод дикоросов // Вестник Восточно-Сибирского государственного университета технологий и управления. 2015. N 4 (55). С. 61-66.

7. Olennikov D.N., Chekhirova G.V. 6″-Galloylpicein and other phenolic compounds from Arctostaphylos uva-ursi // Chemistry of Natural Compounds. 2013. V. 49, N 1. P. 1-5.

8. Majewska M., Skrzycki M., Podsiad M., Czeczot H. Evaluation of antioxidant potential of flavonoids: an in vitro study // Acta Poloniae Pharmaceutica - Drug Research. 2011. V. 68, N. 4. P. 611-615.

9. Оленников Д.Н., Зилфикаров И.Н., Торопова А.А., Ибрагимов Т.А. Химический состав сока каллизии душистой (Callisia fragrans wood.) и его антиоксидантная активность (in vitro) // Химия растительного сырья. 2008. N 4. С. 95-100.

10. Шабров А.В., Дадали В.А., Макаров В.Г. Биохимические основы действия микрокомпонентов пищи. М., 2003. 166 с.

11. Логвина.А.О. Содержание фенольных соединений и антиоксидантный потенциал каллусных линий и нативных растений trigonella foenum-graecum // Тр. Белорусского государственного университета. 2014. Т. 9, Ч. 1. С. 67-72.

12. Jastrzebski Z. et al. In vitro studies of polyphenol compounds, total antioxidant capacity and other dietary indices in a mixture of plants (Prolipid) // International journal of Food Science and Nutrition. 2007. V. 58, N 7. P. 531-541.

13. Michalak A. Phenolic compounds and their antioxidant activity in plants growing under heavy metal stress // Polish J. Of Environ. Stud. 2006. V. 15, N 4. P. 523-530.

14. Карпова Е.А., Храмова Е.П., Фершалова Т.Д. Флавоноиды и аскорбиновая кислота у некоторых представителей рода Begonia L // Химия растительного сырья. 2009. N 2. С.105-110.


Review

For citations:


Zambulaeva N.D., Zhamsaranova S.D. INVESTIGATION OF THE ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF JUICE PROCESSING BY-PRODUCTS FOR USE AS INGREDIENTS FOR THE ENRICHMENT OF FOOD PRODUCTS. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. 2018;8(1):51-58. (In Russ.) https://doi.org/DOI: http://dx.doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-1-51-58

Views: 279


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2227-2925 (Print)
ISSN 2500-1558 (Online)